Soldaten zetten de trend (deel 3)

Hoe legerkledij de mode beïnvloedt

Of je nu een nieuwbakken soldaat, een paracommando op vakantie of de meest pacifistisch ingestelde burger bent, het is goed mogelijk dat je op dit eigenste moment in een militaire outfit bent gehuld. Want vandaag bezit iedereen, vaak zonder zich daarvan bewust te zijn, heel wat kledingstukken die hun oorsprong kennen in het leger. Van T-shirts tot trenchcoats en van bermuda’s tot bomberjacks…

BOMBERJACKS

Bomberjacks, oorspronkelijk ontworpen voor militaire piloten, zijn vrijwel het hele jaar door alomtegenwoordig in ons straatbeeld. Het stoere jasje is in zijn eenvoudigste vorm dan ook erg betaalbaar, maar de prijs kan afhankelijk van de gebruikte materialen even snel oplopen. De allereerste bomberjacks waren een noodzaak voor gevechtspiloten in de Eerste Wereldoorlog, aangezien de meeste toestellen nog niet over een gesloten cockpit beschikten. De piloten hadden een relatief comfortabel zittende jas nodig die hen tegelijk tegen de elementen kon beschermen. In 1917 richtte het Amerikaanse leger het Aviation Clothing Board op, dat heavy duty lederen jassen verdeelde, gekenmerkt door een ritssluiting met windflappen, een hoge kraag en goed aansluitende manchetten en tailles. Pas in de jaren 60 werden de jassen bij ons gemeengoed dankzij de Europese luchtmacht. Diverse subculturen, zoals skinheads en de punkscène, sloten de korte jassen algauw in de armen. Gedurende de rest van de twintigste eeuw bleven de modieuze jackets deel uitmaken van heel wat garderobes, onder meer bij grunge rockers. Vandaag is een van de bekendste liefhebbers van het bomberjack de Amerikaanse popster Kanye West.

 60,00
 42,00

CARDIGAN

Het woord cardigan wordt doorgaans niet zo vaak in de mond genomen, wat niet wegneemt dat zowel mannen als vrouwen er niet zelden een of meerdere in hun kleerkast hebben hangen. In essentie gaat het om een gebreid vest, meestal met een V-hals, maar altijd met een knopenrij die doorloopt tot aan de onderkant. Het kledingstuk is genoemd naar James Brudenell, de zevende graaf van Cardigan. Als luitenant-generaal bij het Britse leger heet het dat de graaf zo rijk en geraffineerd was dat hij zijn troepen ieder jaar uitrustte met de meest patserige nieuwe uniformen. Tijdens de Slag bij Balaklava, gedurende de Krimoorlog, leidde hij in 1854 zijn regiment naar de ondergang in Rusland, maar zelf overleefde hij het gevecht. Hij werd vereerd bij zijn terugkeer in Londen en het gebreide gilet dat hij droeg (de cardigan) werd een gegeerd hebbeding. Het vest werd later gecommercialiseerd en steeds van wol of katoen gebreid. De cardigan wordt vooral gedragen tijdens informele gelegenheden en is tot op vandaag ook vrij populair bij jongeren, die het dragen over een overhemd, een bloes of zelfs een T-shirt.

Foto: Maxime Fauconnier.
Zie ook: Combat Shoes ANTWRP

POLSHORLOGE

Geen kledingstuk per definitie, maar veel mensen voelen zich naakt zonder. Het polshorloge heeft bovendien een belangrijke militaire voorgeschiedenis. Zakhorloges, vaak vervaardigd van goud of zilver, bestonden al langer en waren een teken van rijkdom. Heel wat eigenaars van zakhorloges behoorden niet enkel tot de rijke elite, ze behoorden in het begin van de Eerste Wereldoorlog ook tot de eerste lichting officieren. Het daagde hen toen dat een uurwerk vooral praktisch moest zijn en in een oogwenk afleesbaar. Op het slagveld hadden soldaten beide handen nodig om hun materiaal te dragen en te bedienen, waardoor een zakhorloge onhandig was. Met het oog op een accurate coördinatie van maneuvers werden de troepen van polshorloges voorzien, die toendertijd ‘trench watches’ of loopgraafhorloges werden genoemd. Voor officieren was het overigens van cruciaal belang dat hun horloge over lichtgevende wijzers en een onbreekbaar glas beschikten. Aangezien ze hun uurwerk zelf moesten aankopen, doken destijds overal advertenties op om de verkoop ervan te stimuleren, en was de popularisering van het polshorloge ineens een feit.

Doe-het-zelf en professioneel: vrij toegankelijk.

Volledig assortiment: boek hier uw tijdslot voor onze winkel te Belsele (Sint-Niklaas).

[ssa_booking type=winkelbezoek]

Productcategorieën