Camouflage: wat schuilt erachter? (deel 1/3)

Camouflagepatronen zijn zowel in militaire als civiele middens populair, zij het om compleet uiteenlopende redenen. Waar het bij militairen de bedoeling is om zo weinig mogelijk op te vallen, willen hippe meiden en kerels net het tegenovergestelde. Maar waar staan al die verschillende patronen voor? Wat schuilt erachter en waar komen ze vandaan? ’t Amerikaantje doet het in een driedelige reeks uit de doeken.

Het woord camouflage zou dateren uit de Eerste Wereldoorlog en afkomstig zijn uit Parijs, waar men camoufler (wat ‘vermommen’ betekent) in de volksmond gebruikte toen het Franse leger artiesten begon in te schakelen om hun artillerie en observatieposten te schilderen in dezelfde kleuren als de bossen.

Sindsdien hebben militaire organisaties over de hele wereld honderden verschillende camopatronen uitgevonden om hun troepen een tactisch voordeel te geven. Pas nadat Amerikaanse veteranen bij hun terugkomst uit Vietnam hun militaire plunje droegen om de oorlog aan te klagen, begon camo stilaan aan een opmars bij de burgerbevolking, en tegen eind jaren ’80 hadden alle grote Franse couturiers wel een of ander camopatroon in hun kledinglijn geïntegreerd.

Maar zeg niet zomaar camo tegen camo! Want elk ontwerp heeft een eigen specifieke vorm, maat en kleur. Wikipedia lijst niet minder dan 49 verschillende militaire camouflagepatronen op, van vroeger en nu. Herken jij ze allemaal? ’t Amerikaantje helpt je alvast een stuk op weg.

MULTICAM

De naam ‘multicam’ zegt het al: dit relatief nieuwe type camouflage is vanuit militair oogpunt geschikt voor diverse soorten terrein en doet het tegelijk prima in verschillende weers- en lichtomstandigheden.
In 2003 gebruikten de Amerikaanse troepen in Afghanistan deze door Crye Precision ontwikkelde camouflage zowel in de hoogvlakten als in de woestijn. Het leguaanachtige patroon heeft meer dan honderd afzonderlijke beeldlagen en verschillende kleurenspectrumcombinaties. Hierdoor ziet het oog van de waarnemer de kleuren die het meest op de omgeving lijken.
Een duiveltje-doet-al dus, die Multicam, een patroon dat intussen onder meer door het Australische, Chileense en Russische leger wordt gebruikt

In onze webshop vind je Mulicam producten ook vaak onder de term HMTC terug.

MTP

Erg gelijkend op – maar niet te verwarren met – Multicam is de MTP-variant, dat staat voor Multi Terrain Pattern. Het Britse Ministerie van Defensie liet hiervoor het Multicampatroon met het reeds bestaande Britse Disruptive Pattern Material-patroon (DPM) combineren, wat resulteerde in een nieuw patroon gekenmerkt door meer langwerpige vormen en de traditionele stippen rondom de randen van elke kleur. In tegenstelling tot Multicam is MTP (overigens vaak verkeerdelijk MPT genoemd) niet gelicensieerd voor gebruik in civiele kledij. Als je dit patroon ergens ziet opduiken gaat het dus hoogstwaarschijnlijk om een origineel ex-army item.

ERDL

In 1948 ontwierp het US Army Engineer Research and Development Laboratory (ERDL) een bospatroon voor algemene doeleinden dat de bruine bladeren, het groene gras en de zwarten van twijgen en takken nabootst. Het minder bekende ERDL is eigenlijk de grootvader van alle camouflagepatronen in de tweede helft van de twintigste eeuw, vooral vanwege zijn ongemeen populaire afstammeling, de US Woodland camo.

ERDL camouflage: links versie Highland, rechts Lowland

US WOODLAND

Het Woodland-patroon is met voorsprong het meest gebruikte en best gekende camouflagepatroon dat ooit is uitgevonden. Het design omvat evenwel niets meer dan een 60%-uitvergroting van het vierkleurige EDRL-patroon. Vrijwel alle Amerikaanse legereenheden werden er van 1981 tot 2006 met uitgerust en tot op vandaag gaat nog bijna een kwart van alle legers in de wereld gehuld in een Woodland-plunje.

 28,00
 12,00
 71,00 -  72,00
 41,00

Doe-het-zelf en professioneel: vrij toegankelijk.

Volledig assortiment: boek hier uw tijdslot voor onze winkel te Belsele (Sint-Niklaas).

[ssa_booking type=winkelbezoek]

Productcategorieën