SOLDATEN ZETTEN DE TREND (DEEL 1)

Hoe legerkledij de mode beïnvloedt

Of je nu een milicien in opleiding, een paracommando op vakantie of de meest pacifistisch ingestelde burger bent, het is goed mogelijk dat je op dit eigenste moment in een militaire outfit bent gehuld. Want vandaag bezit iedereen, vaak zonder zich daarvan bewust te zijn, heel wat kledingstukken die hun oorsprong kennen in het leger. Van T-shirts tot trench coats en van bermuda’s tot bomber jacks… Hoe het praktische nut van de legeroutfit reeds decennialang ons straatbeeld bepaalt, gaat ’t Amerikaantje na in een onthullende driedelige reeks.

HET T-SHIRT

Een T-shirt vind je zo goed als in ieders garderobe terug, of je nu 1 of 101 jaar oud bent. Toch is dit eenvoudige, knooploze kledingstuk pas in 1913 van heel wat kleerkasten onderdeel gaan uitmaken, en wel als officiële standaarduitrusting van de Amerikaanse marine. Het typisch witte, katoenen T-shirt met korte mouwen was met name op onderzeeërs en in tropische klimaten een goedkoop, makkelijk schoon te maken en comfortabel alternatief voor het uniform, in het bijzonder tijdens het uitvoeren van klusjes. Om dezelfde praktische redenen werden T-shirts vervolgens vooral door jonge jongens gedragen, zij het in diverse kleuren en patronen. In 1920 dook het woord ‘T-shirt’ voor het eerst op in een Amerikaans-Engels woordenboek, waarna het tot op vandaag mateloos populaire stukje textiel de hele wereld veroverde. De ‘T’ in het woord ‘T-shirt’ verwijst overigens naar de vorm van een opengelegd exemplaar, die lijkt op een grote letter ‘T’.

DE BERMUDA

Ook een zomerse bermuda maakt in onze contreien deel uit van zowat elke kleerkast én maakte eveneens pas opgang bij de burgerij na een carrière in het leger. Deze ‘geklede’, kniehoge korte broek, niet te verwarren met de sjofelere cargobroeken, werd voor het eerst gemaakt op basis van de korte broeken die Britse soldaten droegen in tropische landen. Dat zat zo: tijdens de Tweede Wereldoorlog bleek er op het eiland Bermuda – jawel – een tekort aan kledij. Uit schrik dat z’n personeel onvoldoende geschikte kledij zou hebben, droeg een bankdirecteur een lokale kleermaker op om een uiterst lichte broek te maken gemodelleerd naar de korte broek van het Britse leger aldaar. Elke mannelijke werknemer kreeg uiteindelijk twee paar van deze (aanvankelijk grijze) flanellen shorts toegestopt, te dragen in combinatie met lange, grijze wollen sokken. Het was het begin van de bermuda als zakelijke kleding, die sindsdien in veel warme landen als deel van het werkplunje wordt aanvaard. En tot op vandaag worden bermuda’s nog altijd gedragen door Royal Navy- en Royal Canadian Navy-militairen.

 41,00
 41,00

DE RAY-BAN PILOTENBRIL

Geen outfit is compleet zonder een coole zonnebril en natuurlijk vindt hét fashion icon terzake opnieuw z’n oorsprong in het leger. Toen nieuwe vliegtuigen het in de jaren dertig mogelijk maakten om almaar hoger en verder te kunnen vliegen, dook er een probleem op dat te maken had met die toename in hoogte: veel piloten van de Amerikaanse luchtmacht meldden dat de schittering van de zon hen hoofdpijn bezorgde. In opdracht van het Amerikaanse leger kreeg het bedrijf Bausch & Lomb (dat ook al baanbrekende brillen voor de militairen in Wereldoorlog I had gecreëerd) de taak een nieuw soort zonnebril te ontwikkelen, die uiteindelijk in 1937 ook voor het grote publiek beschikbaar werd. Aanvankelijk had de bril een plastic frame, terwijl de typische vliegeniersglazen ervoor zorgden dat de intensiteit van de zon op het gezicht en de instrumenten van de piloot werd verminderd. Een jaar later al kreeg de bril het alom bekende metalen frame en de officiële benaming “Ray-Ban Aviators”. In de loop der jaren zorgde een speciale coating op het bovenste deel van de lens voor een nog betere bescherming en gaf een niet-gecoat lager deel een duidelijker zicht op het instrumentenpaneel. Of hoe een product tactisch, praktisch en modieus tegelijk kan zijn, met dank aan het Amerikaanse leger.

Brillen

Gletjserbril

 14,00

Doe-het-zelf en professioneel: vrij toegankelijk.

Volledig assortiment: boek hier uw tijdslot voor onze winkel te Belsele (Sint-Niklaas).

[ssa_booking type=winkelbezoek]

Productcategorieën