SOLDATEN ZETTEN DE TREND (DEEL 2)

Hoe legerkledij de mode beïnvloedt

Of je nu een nieuwbakken soldaat, een paracommando op vakantie of de meest pacifistisch ingestelde burger bent, het is goed mogelijk dat je op dit eigenste moment in een militaire outfit bent gehuld. Want vandaag bezit iedereen, vaak zonder zich daarvan bewust te zijn, heel wat kledingstukken die hun oorsprong kennen in het leger. Van T-shirts tot trench coats en van bermuda’s tot bomber jacks…,’t Amerikaantje gaat in deze onthullende driedelige reeks na hoe het praktische nut van de legeroutfit reeds decennialang ons straatbeeld bepaalt.

TRENCHCOAT

Wie de Engelse taal goed machtig is, kan ongetwijfeld al raden aan welke oorlogsterm dit kledingstuk zijn naam ontleent. ‘Trench’ is het Engelse woord voor ‘loopgraaf’, en deze jas werd er dan ook courant gedragen door militairen. Reeds tijdens de Krimoorlog in 1853 droeg het Britse leger een dergelijke jas. Ten tijde van Wereldoorlog I was het ontwerp verbeterd door Thomas Burberry en ontpopte de trenchcoat zich tot het meest gekoesterde kledingstuk van officieren en soldaten, omdat het waterdichte materiaal hen toeliet om – beschermd tegen de elementen – in de loopgraven te overnachten. Ook na hun legerdienst hielden heel wat mannen vast aan de praktische trenchcoat, de onderhand iconisch geworden jas die onder meer in de film Casablanca door Humphrey Bogart met stijl werd gedragen. Tot vandaag wordt de trenchcoat gekenmerkt door de grote revers, een hoge kraag en schouderepauletten om de rang aan te duiden.

COMBAT BOOTS

Legerkisten, bottines, Dr. Martens of combat boots: hoe je ze ook wil noemen, de huidige stijl van de legerlaars is terug te brengen tot een ontwerp van de Duitse legerarts Klaus Martens. Militairen hebben altijd nood gehad aan duurzaam schoeisel, en een beetje comfort was tijdens het lange marcheren wel zo aangenaam. En net op vlak van comfort lieten de legerlaarsen tot aan de Tweede Wereldoorlog te wensen over. Dat ondervond ook Dr. Klaus Martens, die op skireis z’n militaire schoeisel droeg en daarbij merkte dat zijn geblesseerde voet het bijzonder hard te verduren kreeg. Samen met een zakenpartner ontwikkelde hij een nieuwe, stevige laars, maar dan met zachter leder en een soepelere, zachte zool.

CARGOBROEK

Dit type broek, herkenbaar aan de grote zijzakken met flappen, werd voor het eerst door de Britse strijdkrachten gedragen in de jaren 30. De grote zakken waren een noodzaak om naar het slagveld allerhande extra items mee te kunnen nemen, zoals kaarten, verbanden en ander EHBO-materiaal. In de VS doken de cargobroeken pas op in de Tweede Wereldoorlog, waar ze werden toegevoegd aan de uitrusting van parachutisten, met de bedoeling om bijkomende rantsoenen en munitie in op te bergen. Tegenwoordig worden cargobroeken vooral gedragen omwille van de comfortabele snit en het gebruiksgemak. De korte variant, de cargoshort, is ideaal tijdens trektochten, wandelingen en zomerse uitjes.

Doe-het-zelf en professioneel: vrij toegankelijk.

Volledig assortiment: boek hier uw tijdslot voor onze winkel te Belsele (Sint-Niklaas).

[ssa_booking type=winkelbezoek]

Productcategorieën