Bushcraft, kunst of ambacht?

Van kantklossen tot zelf bier maken, tijdens het jaarlijkse Ambachtelijk Weekend kan je her en der in het Waasland demonstraties van ambachten en kunsten bijwonen. Het aanbod is gigantisch dus je doet er goed aan om je keuze en route op voorhand te plannen. Tip: doe het met een paar wandelschoenen of per fiets en ontdek de unieke bossen, polders en dorpjes die de streek te bieden heeft.

In Sinaai kon je zo terecht voor een bushcraft introductie, aangeboden door de leden van BCL. Op het eerste gezicht een vreemde eend in de bijt want bushcraft, is dat eigenlijk wel een kunst? Zeker wel, namelijk de kunst van het overleven in én met de natuur! Zodra je ziet wat daar zo allemaal bij komt kijken … kan je gerust ook van een ambacht spreken.

Zakmessen

Opinel zakmes

 13,00 14,00

Paracords

Paratouw

 3,30 6,50

Bushcraft omvat de technieken die je nodig hebt om lange tijd in de natuur te kunnen leven. Dit door zo veel mogelijk het natuurlijke materiaal te gebruiken dat je op dat moment kan vinden. Je uitrusting bestaat slechts uit het minimum, bijvoorbeeld een ehbo-kit, een zakmes en een vuursteen. Eventueel aangevuld met MacGyver-achtige dingen zoals staalwol, vaseline, oude batterijtjes … die je spijtig genoeg tegenwoordig ook als afval in de natuur kunt tegenkomen. Maar in handen van een ervaren bushcrafter kunnen daar wonderen mee verricht worden!

Kort door de bocht is bushcraft een puurdere vorm van survival. Dit omdat je bij survival zonder enige beperking moderne middelen kan gebruiken om in extreme omstandigheden te overleven en je snel weer in de bewoonde wereld te helpen.

Voorzien in vier basisbehoeften vormt de leidraad in bushcraft. In de juiste volgorde zijn dat onderdak, vuur, water en voedsel. Die volgorde is van belang want zorg je eerst voor een onderdak, dan kan je er hout droog in houden. Van droog hout kan je dan weer vuur maken waar je vervolgens gevonden water op kan koken om het te zuiveren en zo verder.Anderzijds biedt deze volgorde je ook lichamelijk de beste bescherming tegen de elementen. Voedsel kan je bijvoorbeeld heel wat langer missen dan water.

De bushcraft introductie vond plaats onder een prachtig parachute kampement. Er werden diverse technieken worden gedemonstreerd en je kon meteen zelf aan de slag om vuur te maken met een vuursteen of zelfs een vuurboog. Tips en tricks stroomden bij de vleet en het enthousiasme van de BCL leden deed jong en oud flink goesting in avontuur krijgen!

Slaapzakken

Emergency Slaapzak

 3,50

Verzamelaars

Hollandse parachute

 52,50

Legeruitrusting

Od First Aid Kit Large

 13,00

Heb je dit gemist? Geen erg, ook tijdens het Ambachtelijk Weekend van 2019 kan je in Sinaai naar de bushcraft introductie.

Handige links:

Doe-het-zelf en professioneel: vrij toegankelijk.

Volledig assortiment: boek hier uw tijdslot voor onze winkel te Belsele (Sint-Niklaas).

[ssa_booking type=winkelbezoek]

Productcategorieën